SpeedFun program za proveru temperature računara


Da li ste primetili da Vam se laptop greje viš nego inače?
I ako jeste i ako niste, ovaj tekst svakako će da Vam koristi jednog dana jer pre ili kasnije laptop počne da se greje zbog prašine koja se nakuplja na i oko kulera.
Pogotovo jako grejanje laptopa možete da primetite ako laptop koristite u krevetu ili na krilu (što nije preporučljivo baš) jer vrlo lako pokrijete otvor odakle kuler vuče vazduh i on ne može da snižava tempraturu laptopa i dolazi do pregrejavanja.

Da bi smo proverili temperaturu procesora i diska dovoljno je da skinemo mali program SpeedFun i pokrenemo ga. Nakon toga pojaviće Vam se slična slika kao ova iznad i u suštini i na osnovu samih ikonica možete da zaključite da li je sve u redu.

Do 50 stepeni će Vam biti prikazana zelena ikonica i ne morate da se brinete, u praksi i do 60 stepeni neće škoditi i moguće je da temperatura skoči do te mere ako koristite više zahtevnih programa u isto vreme (npr. Fotošop u kombinaciji sa igricama i surfovanjem).

Ako primetite da je temperatura konstantno iznad 60 stepeni i kada nemate upaljene zahtevne programe onda bi trebalo da se zabrinete i da laptop odnesete u servis ili ako mislite da ste dovoljno spretni nađite uputstva za otvaranje laptopa pa pokušajte sami sa nekim kompresorom da izbacite prašinu iz njega.

Još jedno od rešenja je da kupite kuler postolje na koje se postavlja laptop i koje konstanto hladi laptop i može da pomogne u snižavanju temperature. Ali pošto to neće otkloniti problem na pravi način (prašina će i dalje biti unutar laptopa) onda Vam preporučujemo da ipak nekako očistite laptop
Prethodni post
Sledeci post

1 коментар: