CCleaner program za svakog korisnika

Da li ste čuli za program CCleaner?
I ako jeste i ako niste pročitajte ovaj tekst koji sadrži neka uputstva za korišćenje ovog programa.
CCleaner je program koji ima dosta opcija koje služe za ubrzavanje rada Vašeg računara i čišćenja računara na razne načine.

Pre nego što kliknete na dugme Run Cleaner proverite šta je izabrano za brisanje. Kada ovo kažem, prvenstveno mislim na to da proverite da li je štriklirano brisanje sačuvanih šifri u brauzeru jer ne verujem da Vam više odgovara da nakon svakog čišćenja ponovo ukucavate šifre na sajtovima za koje ste imali unapred sačuvane šifre. Moja preporuka je da recimo na sledećoj slici kod brauzera izaberete prvih 6 opcija za brisanje.


Dalje.
Ako Vam se računar sporo pali proverite listu programa/procesa u Startup delu CCleanera i isključite ono što Vam nije potrebno da se startuje prilikom dizanja Windowsa.
Ako imate neki torrent klijent vrlo verovatno je da Vam se on bespotrebno startuje prilikom paljenja računara iako ga možda nećete ni koristiti tog dana. Takođe Google Drive ako imate instaliran isto se pali prilikom startovanja, a možete i ugasiti proveru za neke update-ove odmah pri startovanju.
Pogledajte sliku kako biste pronašli listu ovih programa. I pazite da ne "disable-ujete" neki bitan sistemski proces.


Još jedna interesantna opcija u ovom programu je Drive Wiper. Naime on briše prazan prostor sa hard diska. Možda ovo malo zvuči čudno, ali u praksi kada izbrišete neki program ili datoteku prvo se brišu reference na njih dok podaci ostaju i dalje na disku dok ne snimimo nešto preko njih. Korisno je ponekad pokrenuti i ovu opciju čišćenja.


Prethodni post
Sledeci post

0 коментара: